Geschiedenis

1984
De geschiedenis van Texeler® gaat terug naar 1984. In dat jaar hoorde de ondernemende Texelaar Dick Graaf dat een oude eilandgenote die thuis schapenwollen dekens maakte voor reuma- en diabetespatiënten, vanwege haar gevorderde leeftijd een opvolger zocht. Dick zag er brood in, kocht van haar het procédé én… het Texeler® dekbed was geboren. De eerste dekbedden werden volledig met de hand vervaardigd. De wol werd in een badkuip gewassen en op vier spiralen gedroogd. Vervolgens werd de wol gekamd met een zelf gefabriceerde kaardmachine.

1992
Na jaren van onstuimige groei verhuisde de onderneming in 1992 naar een bedrijfspand achter de haven in het Texelse vissersdorp Oudeschild. Ook dit pand werd al snel te krap en moest worden uitgebouwd. Zo ontstond een moderne wolfabriek van ruim 13.500 m². De handmatig bediende toestellen uit de begintijd maakten plaats voor speciale weefmachines en kaardinstallaties.

2007
In 2007 verrees op steenworp afstand van de oude locatie een hagelnieuwe fabriek. Daar worden tot op de dag van vandaag de Texeler® dekbedden geproduceerd. Met behulp van geavanceerde machines en een uniek verwevingsproces, waar tegelijk ook nog veel ambacht aan te pas komt. Het assortiment werd bovendien aangevuld met matrassen, toppers, onderdekens, futons en kussens. Zo ontwikkelde Texeler® in de loop der jaren een mooi en compleet assortiment in slaapcomfort.

2010
Dagelijks worden vanuit Oudeschild ruim 950 verkooppunten in de Benelux bevoorraad. Maar ook bijvoorbeeld Amerikanen en Canadezen kruipen graag onder zo’n comfortabel Texels kwaliteitsdekbed. Binnen Europa is Texeler® nog altijd een van de voornaamste producenten van schapenwollen dekbedden. Met name Scandinavië is momenteel een snel groeiende markt.

2017
Oprichter Dick Graaf is inmiddels al een paar jaar met pensioen. Zijn voormalige rechterhand Martijn de Veij – ook al zo’n dertig jaar bij het bedrijf, dus behoorlijk door de wol geverfd – nam de zaak enkele jaren geleden over. Mede dankzij de toenemende behoefte van de consument aan duurzame, natuurlijke kwaliteitsproducten, groeit de vraag naar het Texeler® slaapcomfort de laatste jaren weer sneller dan ooit.