https://oostslaapcomfort.nl/wp-content/uploads/2020/09/tweepersoonsmatras.jpg

Tweepersoonsmatras: juist wel of niet?

3 september 2020

Veel mensen willen slapen op een tweepersoonsmatras. En geef ze ongelijk! We slapen toch allemaal niet voor niets met onze partner in een tweepersoonsbed? Twee éénpersoons matrassen in een tweepersoons bed voelt simpelweg niet anders dan twee aan elkaar geschoven éénpersoonsbedden. Maar als er zoveel mensen zijn die op een tweepersoonsmatras willen slapen, waarom worden die dan niet veel meer verkocht? Het antwoord is vrij simpel. U slaapt er minder (goed) op.

Nadelen van een tweepersoonsmatras
Het nadeel van een tweepersoonsmatras is dat het in de meeste gevallen niet aan de behoeften van twee individuen kan voldoen. Bijvoorbeeld: Iemand die 60 kilo weegt is bijna altijd op zoek naar een ander ligcomfort, dan iemand die 80 kilo weegt. Stel deze personen gaan om de beurt op hetzelfde soepele matras liggen. De kans is dan zeer groot dat degene van 80 kilo dit in de meeste gevallen als een veel ‘zachter’ matras ervaart (ofwel te zacht), dan degene van 60 kilo. Dit is heel logisch. Als iemand zwaarder is dan is er een matras nodig die in staat is om dat gewicht goed te kunnen dragen, zodat deze persoon goed wordt ondersteund. Iemand die lichter is heeft juist een matras nodig die in staat is om niet te veel tegendruk te geven (niet te hard is), zodat schouders en heupen in het matras kunnen wegzakken (zodat er wederom een goede ondersteuning van de rug plaatsvindt).

Kuilvorming
Een ander feit is dat een tweepersoonsmatras niet 1x 60 kilo en 1x 80 kilo moet ondersteunen, maar 140 kilo. Kuilvorming zal dan zeer snel ontstaan, omdat het matras letterlijk is “bezweken” onder het gewicht. Nu zijn er natuurlijk matrassen speciaal ontworpen voor mensen die boven de 100 kilo wegen. Maar u snapt het al … iemand van 60 of 80 kilo heeft niet de hardheid nodig van een matras wat bedoeld is voor iemand van boven de 100 kilo. Zij zullen niet het juiste ligcomfort kunnen bereiken. De matras zal aan beiden te veel tegendruk geven, wat zeer onprettig is voor schouders en heupen (er wordt meer ‘op’ het matras gelegen dan er ‘in’) en ten koste gaat van de ondersteuning.

Geen romantiek (lepeltje-lepeltje) tijdens het slapen dus?
Als we heel streng moeten zijn: nee. Slapen doet u alleen. In ieder geval wel als u de beste comfort tijdens uw nachtrust wilt bereiken. In hetzelfde bed slapen heeft natuurlijk veel positieve gevolgen voor de nachtrust. Liefde, warmte, ontspanning, geruststelling en gezelligheid zijn een aantal belangrijke dingen die bereikt kunnen worden door het samen slapen met uw partner, waardoor u een fijne en goede nachtrust ervaart. Maar het belangrijkste dat tijdens de slaap moet gebeuren is het herstelproces van lichaam en geest. We kunnen alleen optimaal herstellen als we op een matras slapen dat geheel tegemoetkomt aan onze behoefte. Echt goed slapen doet u dus samen met uw matras.

Romantiek voor of na het slapen dan?
Daar kunnen we gelukkig en volmondig ja op zeggen! Maar natuurlijk maakt die vervelende naad in het midden bij twee éénpersoons matrassen het er niet romantischer op. Gelukkig zijn daar wel oplossingen voor bedacht zoals bijvoorbeeld een tweepersoonsmatras met twee kernen. Dit is een matras met twee verschillende kernen, ofwel twee verschillende hardheden. De linkerkant bestaat bijvoorbeeld uit een soepele kern, terwijl de rechterkant een stevige kern bevat. Hierdoor kunnen twee verschillende individuen op een tweepersoonsmatras ieder hun eigen comfort behalen.

Let op: het blijven wel twee gedeelten in één matras
Dit neemt niet weg dat het nog steeds de bedoeling is dat ieder het matras aan zijn/haar eigen kant beslaapt. In het midden blijft namelijk altijd een verschil in comfort voelbaar. Wat het wel nagenoeg wegneemt is die vervelende naad in het midden tijdens de romantiek voor en na het slapen. Daarnaast bestaan er ook tweepersoons matrassen waarvan de pocketveer aan de bovenkant ‘zachter’ is. Dat betekent dat de veer pas meer tegendruk gaat geven naarmate de veer meer wordt ingedrukt. Op die manier zullen twee personen met een niet te groot verschil in lichaamsgewicht en -bouw de matras toch beiden als prettig kunnen ervaren.

Slaap lekker! en vergeet niet: u slaapt beter met een goed advies!