De historie van OOST Slaapcomfort Sinds 1935: van smederij tot matrassenfabriek

Onze historie begint in de roerige dertiger jaren. Het was in die periode dat de heer M. H. (Rinus) Mostert Sr. samen met de heer C. van Oosterom Jr. een bescheiden werkplaats annex smederij in de Huidenstraat 13-17 in het centrum van Amsterdam startte onder de naam: Electrische smederij C. van Oosterom Jr. & M. H. Mostert.

Smederij

Het was één van de eerste “elektrische” smederijen in Amsterdam. Men maakte er o.a. afrasteringen en hekwerken en later werden er ook de eerste stevige ledikanten en spiraal-en matrasveren geproduceerd, en met succes. Door een enorme order van ledikantenfabriek O.H.O. (de Overijsselse HandelsOnderneming) voor het maken van ijzeren ledikanten, besloten zij de firmanaam te veranderen in: AmLeFa, wat stond voor Amsterdamse Ledikanten Fabriek. Al snel werd de werkplaats in de Huidenstraat te klein en werd er in 1932 uitgeweken naar een nieuwe bedrijfsruimte aan de Kleine Wittenburgerstraat 94-96 in Amsterdam en daarna naar het Zeeburgerpad 59.

Crisis

In de crisis jaren dertig stortte de succesvolle onderneming echter volledig in. De fabriek kwam in zwaar economisch weer. Gevolg was een faillisement uitgespoken op 13 februari 1935 en dat Mostert Sr. en Van Oosterom ieder hun eigen weg moesten gaan.

Echt ondernemersbloed

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en zo besloot M. H. Mostert Sr. samen met zijn zuster Map Mostert die in een lotterij een prijs van fl. 1000,00 had gewonnen, op 1 maart 1935 een matrassenfabriek te beginnen aan het Zeeburgerpad 60 onder de naam Ledikanten en Matrassenfabriek OOST. Bij hen in dienst kwam toen “Ome Hein” Gevelaar die zich vooral bezighield met de fabricage. Ook nam Ome Hein de chauffeurstaken op zich. De heer Van Leeuwarden, die “feeling” had voor de stoffen en matrasdamasten, maakte het kleine team compleet. Zij zijn toen ledikanten en matrassen gaan produceren om deze te gaan verkopen aan verschillende winkeliers. Eerst in Amsterdam, later in heel Nederland, wat naar later bleek ook weer een groot succes zou worden.

Jaren ’40-’70

De Tweede Wereldoorlog brak uit. Een tweede zware periode in het ondernemersbestaan van Mostert Sr. Matrassenfabriek OOST moest noodgedwongen verhuizen van het Zeeburgerpad 60 naar de Celebesstraat 78-79 in Amsterdam (vlak bij het Muiderpoortstation), omdat van de Duitsers alle panden aan het Zeeburgerpad moesten worden gesloopt. De panden lagen namelijk in het schootsveld van de IJhaven. Tijdens de oorlog werd er toch nog moeizaam geproduceerd. Er was een chronisch tekort aan grondstoffen zoals ijzer en andere materialen die benodigd waren voor de productie van de ledikanten en matrassen.

Na de oorlog

Na de oorlog krabbelde OOST weer op en in begin jaren ’50 begon de matrassenfabriek weer te groeien. In 1959 kwam de zoon van M. H. (Rinus) Mostert Sr. in dienst, Ruud Mostert. Voor zijn andere zoon, Hans Mostert, kocht Rinus Mostert Sr. een fabriekspand in Vroomshoop in het oosten van Nederland. Daar werd in 1959 matrassenfabriek “Eastborn” (vertaald: in OOST geboren) opgericht.

Tot in 1964 de heer M.H. Mostert Sr. vrij plotseling overleed. Zijn 27 jarige zoon Ruud, die nu vijf jaar in de matrassenfabriek werkte, kwam er ineens helemaal alleen voor te staan. Door 7 dagen per week, meer dan 10 uur per dag te werken en ervaringen met zijn broer Hans Mostert van Matrassenfabriek Eastborn uit te wisselen, wist hij van Ledikanten- en Matrassenfabriek OOST een succes te maken. Het pand aan de Celebesstraat werd hierdoor als snel veel te klein en te onoverzichtelijk. In 1972 verhuisde het bedrijf terug naar het pand Zeeburgerpad 80-85, waar het tot op heden nog steeds is gevestigd echter niet meer als fabriek maar als winkel en toeleverancier van Hotels en medische instellingen.

Jaren ’80 – Nu

De bekendste matras die OOST op de markt bracht was de Day 4. De Day 4 was ontwikkeld door Ruud Mostert. Deze matras bestond uit vier verschillende lagen en werd in 1981 met ‘goed’ beoordeeld in de consumentengids. Na deze vermelding steeg de verkoop in heel Nederland enorm! Omdat Ruud Mostert bij elke matras een antwoordkaart bijvoegde om te zien wat de consument (gebruiker) ervan vond, werd al snel duidelijk dat het een topproduct was onder de polyether matrassen. 83% van de gebruikers was zeer tevreden en had geen rugklachten meer!

Verkoop matrassenlijn D4

De matrassenfabriek heeft altijd heel goed gedraaid. Uiteindelijk is de fabricage van matrassen verkocht en verhuist naar Almere en is daar verder gegaan onder de naam Drakacel. Draka was de leverancier van polyether schuimen die bij OOST tot Drakacel matras werden gemaakt. Matrassenfabriek Eastborn is inmiddels omgedoopt naar een moderne naam: Eastborn Slaapsystemen en valt sinds 2007 onder de vlag van Hilding Anders net als de merken Pullman, Jensen, Carpe Diem en nog een aantal vooraanstaande slaapsystemen.

OOST matrassen  wordt OOST Slaapcomfort Sinds 1935

In de jaren tachtig werd de naam OOST Matrassen vervangen door OOST Slaapcomfort Sinds 1935. OOST Slaapcomfort is toonaangevend op slaapgebied en verkoopt bekende merken zoals o.a. Hästens, Hasena, Treca Paris, Eastborn, Jensen, Pullman, Lattoflex en nog veel meer. OOST Slaapcomfort Sinds 1935, waar sinds twintig jaar door de zoon van Ruud, Eric Mostert, als de derde generatie voortzet, is nog steeds een zeer gezond en toonaangevend bedrijf ondanks de economische crisis. De service, productkennis en klantgerichtheid is voor ons vanzelfsprekend en is er met de paplepel ingegoten; al drie generaties lang!